top of page

Så här tar du hand om dina dahlior

Kallvåren, mitten av mars till mitten av april

Nu är det dags att ta fram dina övervintrade dahliarötter. Se noggrant över dem och klipp med en vass sekatör bort allt som ser dåligt ut, var särskilt uppmärksam på rotknölar som känns mjuka intill slemmighet eftersom ruttnande delar lätt smittar över till friska. De långa ’’trådarna’’ som ofta sitter längst ut på knölarna kan med fördel klippas bort. Plantera rötterna i krukor av passande storlek och var noga med att jorden smiter till längs rötterna så att luftfickor undviks. Vattna igenom krukan ordentligt och kontrollera etiketteringen så att allt stämmer! Placera sedan dina krukor på ett någorlunda varmt ställe eftersom det är temperaturen som nu är ’’gaspedalen’’ och avgör hur fort rötterna kommer att triggas igång. En temperatur på mellan 20 och 25 grader är optimalt, ljus behövs inte innan de kommit upp. Kontrollera dina krukor ofta, gärna både morgon och kväll och så fort som du ser att ett skott kommit upp till jordytan så ska just den krukan placeras så ljust som möjligt och vid en temperatur på 10-15 grader. Lägre temperatur går bra så länge som det inte fryser men det går fasligt långsamt. En högre temperatur leder lätt till långa, klena skott. 

Äldre, övervintrade rötter ger ofta väldigt många skott som kommer att konkurrera med varandra om vatten, näring och ljus. Vi brukar alltid gallra bland dessa skott redan på ett tidigt stadium och fler än 3-5 skott per planta är sällan eller aldrig nödvändigt, utan överflödiga och klena skott gallras bort. Då kanske någon tänker att ’’det är väl bara bra att det är många skott så att plantan blir tät…’’ och det är sant att plantan blir tät men blommorna blir betydligt mindre till sin storlek och färre. En tuff gallring direkt och dahliorna kommer att belöna dig hela sommaren.

IMG_8699.jpeg
IMG_5599_edited.jpg
IMG_5598_edited.jpg
IMG_5863.JPG

Varmvåren, slutet av april till slutet av maj

Nu går det fort och dahliorna växer så att det knakar. Solen skiner och det blir lätt väldigt varmt på dagarna men nätterna är kalla och risken för frost är ännu inte över. Det är viktigt att krukorna inte står och trängs med varandra eftersom dahliaskotten då lätt blir långa och klena. Om du inte har gallrat bland skotten tidigare så kan du göra det nu. Se till så att dahliorna aldrig lider brist på vatten och näring. Det kan därför också vara dags att börja ge dahliorna gödning, lämpligtvis ett flytande gödningsmedel som du blandar med vattnet och vattnar ut. Att ge gödning en till två gånger i veckan kan vara lagom. Om du istället ger gödning varje gång du vattnar använd hälften till en tredjedel av den rekommenderade dosen, det får ju inte bli för mycket av det goda!

Sommar juni-juli

Dahliorna växer fort nu och behovet av vatten och näring är stort. Kompletteringsgödsla med ett granulerat allroundgödselmedel, hönsgödsel eller guldvatten. Dahlian är inte så noga med vad den får för gödning, däremot är det viktigt ATT den får gödning! Vatten får heller aldrig saknas och om dahlian slokar i solskenet så kan du utgå ifrån att du är för snål med vattnet!

Kontinuerlig uppbindning är absolut nödvändigt och erfarenheten säger att alla dahlior som man ’’glömt’’ att binda upp blir pannkaka under högsommarens åskskurar. Den som någon gång har försökt att på ett snyggt sätt binda upp en dahlia som regnat ner, vet med säkerhet också att det är i princip omöjligt att lyckas med.

IMG_8620_edited.jpg
IMG_9340.jpeg

Sensommaren till tidig höst, slutet på juli till mitten av september

Dahliorna är nu som allra finast och allt tidigare nedlagt arbete är som bortglömt. Naturligtvis finns det också nu en hel del att göra i dahlialandet men det viktigaste är att plocka många buketter, för det är nämligen så att ju mer du plockar, desto mer nya blommor kommer plantorna att producera! Överblommade och regnskadade blommor måste ovillkorligen tas bort så att dessa inte stör den fortsatta blomknoppsbildningen.

I slutet av perioden är det dags att kontrollera etiketteringen så att allt stämmer med namnen.

Höst, mitten av september till mitten av oktober

Dahliasäsongen är nu inne på upploppet och om höstvädret bjuder på lagom med sol och regn så är blomningen säkerligen fantastisk. Men så plötsligt är allt över med den första frostnatten som i mellansverige vanligen inträffar någon gång i mitten av oktober.  Efter att plantorna varit utsatta för frost svartnar bladverket och blommorna är ett minne blott. Färger, sortgrupper och höjder är inte längre möjligt att urskilja men eftersom du har kollat dina etiketter så vet du ändå vad som döljer sig under jordytan. Det är ingen panik att gräva upp rötterna, de ligger väl skyddade nere i jorden och de har tid att vänta.


 

IMG_6105.JPG
IMG_6931.JPG

Kallhösten, oktober till november

En bra dag för att gräva upp dahliarötterna är en solig torr dag med plusgrader. Innan du gräver upp dem så klipper du av stammarna en bit från roten så att du får ett litet handtag att hålla i, se också till så att etiketten följer med och inte trillar av. Gräv försiktigt upp rötterna och skaka av så mycket jord du kan- utan att skada rötterna. Om du har en plats under tak och utan risk för frost där de kan ligga och torka några dagar innan den slutgiltiga förvaringen så är det väldigt bra. När du tycker att de torkat nog skakar du av lös jord ytterligare en gång och packar in rötterna i lådor. Undvik att de vidrör varandra eftersom en dålig rot lätt smittar av sig på andra. Att packa in dem i torr torvmull brukar vara en bra idé. En perfekt förvaringstemperatur är några få plusgrader och en tanke kan vara att om vanlig potatis skulle kunna lagras där på ett bra sätt så kommer det också att fungera för dahlior. En alltför varm temperatur kan leda till att rötterna torkar under vintern men detta kan avhjälpas genom att man vid några få tillfällen sprayar dem med lite vatten, inte så mycket att de vaknar utan bara så att de håller sig vid liv. En temperatur under noll grader däremot leder ofelbart till att de fryser ihjäl.

Slutligen några ord om jord...

Till dahlior som ska planteras ut på friland, det vill säga, ner i markjorden senare när risken för frost är borta, använder vi en billig planteringsjord vid inkrukningen. Har du däremot tänkt att odla dina dahlior i kruka hela sommaren är det viktigt att du inte fuskar med jorden, utan väljer en bra kvalité redan från början.

bottom of page